Q. 41. In a mass spectrometer used for measuring the masses of ions, the ions are initially accelerated by an electric potential V and then made to describe semicircular paths of radius R using a magnetic field B. If V and B are kept constant, the ratio
will be proportional to
Sol . Radius of path
Correct choice: (3)
Q. 42. If the nucleus
13 has a nuclear radius of about 3.6 fm, then
Te
would have its radius approximately as
Sol.
Correct choice: (2)
Q. 43. In radioactive decay process, the negatively charged emitted
particles are
Sol . When neutron decays as given
Correct choice: (3)
Q. 44. A nucleus
has nucleus A X
Z has mass represented by M (A, Z). If Mp and Mn denote the mass of proton and neutron respectively and B.E the binding energy in Me V then
Sol.
Correct choice: (3)
Q. 45. Two radioactive substances A and B have decay constants
respectively. At t = 0 they have the same number of
nuclei. The ratio of number of nuclei of A to those of B will be
after a time interval
Sol. ![]()
Correct choice: (1)
Q. 46. The total energy of electron in the ground state of hydrogen atom is –13.6 eV. The kinetic energy of an electron in the firstm excited state is
Sol. Total energy in 1st excited state
Correct choice: (2)
Q. 47. In the energy band diagram of a material shown below, the open circles and filled circles denote holes and electrons respectively. The material is

Sol. In diagram acceptor level is near valance band which will happen in p-type semiconductor. Correct choice: (2)
Q. 48. A common emitter amplifier has a voltage gain of 50, an input impedance of
and an output impedance of
. The
power gain of the amplifier is
Sol.
Correct choice: (4)
Q. 49. In the following circuit, the output Y for all possible inputs A and B is expressed by the truth table

| (i) | A | B | Y |
| 0 | 0 | 0 | |
| 0 | 1 | 1 | |
| 1 | 1 | 1 |
| (ii) | A | B | Y |
| 0 | 1 | 0 | |
| 1 | 0 | 0 | |
| 1 | 1 | 1 |
| (iii) | A | B | Y |
| 0 | 0 | 1 | |
| 0 | 1 | 1 | |
| 1 | 0 | 1 | |
| 1 | 1 | 0 |
| (iv) | A | B | Y |
| 0 | 0 | 1 | |
| 0 | 1 | 0 | |
| 1 | 0 | 0 | |
| 1 | 1 | 0 |
Q. 50. For a cubic crystal structure which one of the following relations indicating the cell characteristics is correct?
Sol. the cubic system is the most symmetric out of all seven crystal systems. All edges for the unit cell are same i.e., a = b = c and all angles are right angles i.e.,
Correct choice: (1)